Show simple item record

dc.contributor.advisorSánchez Paredes, Sandro Albertoes_ES
dc.contributor.authorPérez Cosavalente, Carlos Enriquees_ES
dc.date.accessioned2017-09-29T16:55:06Zes_ES
dc.date.available2017-09-29T16:55:06Zes_ES
dc.date.created2017es_ES
dc.date.issued2017-09-29es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12404/9412es_ES
dc.description.abstractCAC Oro Verde is a Peruvian coffee and cocoa cooperative located in San Martín, Peru which is seeking to explore a niche market of cocoa beans located in Canada. Thus, the main objective of this consulting report is to identify and develop a plausible business opportunity within this market. For that purpose, a marketing strategy, a marketing mix and a financial assessment were developed in order to have a clear implementation plan for this business opportunity. Based on the analysis, the main opportunity identified is the fine flavour Fair Trade and Organic certified cocoa beans market. Moreover, considering the possibilities of the cooperative and the segments that were analyzed, the bean-to-bar segment was identified as the target market. Moreover, direct exporting and developing a partnership are the two most suitable entry methods for the bean-to-bar segment and British Columbia was identified as the best location to penetrate. The marketing mix suggested was deployed in an implementation plan with a timeline of 30 weeks and a cost estimated in 109,000 USD. Due to the fact that the recommended product to enter the market is considered a premium and high-quality product and, considering other benchmarks of the market, then the prices proposed are from 5,000 USD to 6,500 USD. Furthermore, the project was financially assessed considering 18 different scenarios varying prices and percentages of market share. From that, it was determined that the breakeven points in terms of market share are from approximately 4.9% for the 6,500 USD price to 6.1% for the 5,000 USD price. These percentages of market shares represent between 8.9 TNE to 11 TNE per year in order to break even in such a niche market. For the best-case scenario, CAC Oro Verde has the potential to make a net profit of approximately 530,000 PEN in year one if the cooperative is able to attain 20% market share which in five years would represent a net present value of approximately 3’400,000 PEN which indicates a 192.4% internal rate of return on the initial investment showing that the project is feasible and viablees_ES
dc.description.abstractCAC Oro Verde es una cooperativa peruana ubicada en la región de San Martín, Perú con mucho interés en explorar el mercado nicho canadiense de cacao. Así, el principal objetivo del proyecto de consultoría es identificar y desarrollar una oportunidad de negocio viable en este mercado. Para ello, se evaluó y planteó una estrategia de marketing, un marketing mix y se realizó una evaluación financiera con el fin de determinar una solución viable que pueda ser implementada. A través de este estudio, se identificó que la mejor oportunidad de negocio y mercado nicho para la cooperativa se encontraba en el mercado de cacaos de fino aroma que cuentan con certificaciones de comercio justo y orgánico. Asimismo, tomando en cuenta las necesidades del mercado y las posibilidades de producción de la cooperativa, se eligió al segmento bean-to-bar como el mercado a penetrar. Del mismo modo, se identificó que exportar directamente hacia socios comerciales es el mejor método de entrada hacia la provincia elegida, British Columbia. Por otro lado, el marketing mix propuesto se desplegó en un plan de implementación cuyo costo y duración estimados son 109,000 USD y 30 semanas, respectivamente. Debido a que el producto ofrecido es considerado de alta calidad y, tomando en cuenta otros puntos de referencia en cuanto al precio del producto, se determinó que el rango más aproximado de precio sugerido es desde 5,000 USD a 6,500 USD. A partir de ello, se realizó la evaluación financiera a 18 diferentes escenarios variando el precio y la cuota de mercado posible de alcanzar. De ese análisis, se determinó que el punto de equilibrio se alcanza cuando la cuota de mercado es entre 4.9% y 6.1% de la demanda, es decir, desde 8.9 TNE a 11 TNE vendidas por año. En el mejor escenario, CAC Oro Verde es capaz de lograr utilidades netas por 530,000 PEN en el primer año si es que se logra alcanzar una cuota de mercado de 20% lo que en cinco años significaría un valor presente neto de 3’400,000 PEN y una tasa interna de retorno de 192.4% demostrando que el proyecto es viable y factiblees_ES
dc.description.uriTesises_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherPontificia Universidad Católica del Perúes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Perúes_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/es_ES
dc.sourcePontificia Universidad Católica del Perúes_ES
dc.sourceRepositorio de Tesis - PUCPes_ES
dc.subjectNegocios -- Mercadeoes_ES
dc.subjectCacao -- Perúes_ES
dc.titleConsulting report - CAC Oro Verdees_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesises_ES
thesis.degree.nameMagíster en Administración de Negocioses_ES
thesis.degree.levelMaestríaes_ES
thesis.degree.grantorPontificia Universidad Católica del Perú. CENTRUMes_ES
thesis.degree.disciplineAdministración de Negocioses_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Perú
Except where otherwise noted, this item's license is described as Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Perú